Uitgebreide informatie 'Cavalier King Charles Spaniel'

De thuiskomst  

Als je thuis komt, geef de pup dan de gelegenheid om het huis te verkennen. Zo’n nieuw huis is voor een puppy heel spannend. Na het spelen wil de pup echter wel slapen. Het kan best zijn dat de pup in het begin niet (goed) eet. Dit komt door alle nieuwe indrukken. Na een tijdje zal hij dit allemaal inhalen. Laat de pup ook kennis maken met de huisdieren in het huis. Laat de pup en de huisdieren niet eerder alleen met elkaar, tot je zeker weet dat het vriendjes zijn geworden. Een goede fokker zal het op prijs stellen, indien je regelmatig wat van je laat horen en bij eventuele moeilijkheden direct contact opneemt. Gezamenlijk kan dan naar een oplossing gezocht worden. De meeste fokkers hebben jarenlange ervaring en voelen zich (ook na de verkoop van een pup) nog medeverantwoordelijk voor hun fokproducten. Wanneer je met behulp van bovenstaande aanwijzingen uiteindelijk een fijne, gezonde Cavalier pup in huis hebt, dan heb je er een huisgenoot bij waarvan je, mits goed verzorgd en opgevoed, nog vele jaren bijzonder veel plezier van zal hebben.

Een reutje of teefje?  

Hieronder zijn enkele kenmerken gegeven van de teef en de reu. Deze informatie is echter algemeen: het hoeft niet voor iedere hond op te gaan.

Teefje: Meestal kleiner dan de reu. ieder halfjaar loops, verliest dan een dag of tien bloed en is dan zeer aantrekkelijk voor reuen. Verliest wat vaker haren dan de reu. Wordt bij het ouder worden (vanaf ongeveer 7 jaar) vaak iets slomer dan de reu.

Reutje: Meestal forser dan de teef. Zal tijdens het wandelen over iedere vreemde geur zijn eigen geur met een klein plasje willen deponeren. Zit meestal overvloediger in de vacht en verliest minder haar. Blijft meestal ook op oudere leeftijd redelijk actief.

Huishondje of tentoonstellingen?      

Het is belangrijk dat je vooraf duidelijk maakt wat voor een Cavalier je zoekt: Moet het een gezellig, gezond huishondje zijn met een prettig karakter. Een redelijke vertegenwoordigster van het ras, waar eventueel ook eens een nestje mee gefokt zou kunnen worden. Of een veelbelovende pup, die later ook op tentoonstellingen goed mee moet kunnen draaien.

Het is natuurlijk vervelend als je in eerste instantie om een aardig huishondje hebt gevraagd en na een jaar toch die tentoonstellingen opeens erg leuk gaat vinden, om dan met je cavalier minder goede resultaten te behalen. Wanneer je een veelbelovende pup van 7 tot 10 weken hebt gekocht met de bedoeling er tentoonstellingen mee te lopen, dan moet je je goed realiseren dat de pup in zijn eerste jaar nog behoorlijk kan veranderen. Ook de onbekendheid met het grootbrengen en opvoeden van een tentoonstellingshond kan invloed hebben op het eindresultaat. Hierdoor kan een veelbelovende pup uitgroeien tot een doorsnee Cavalier en hiervoor kan de fokker niet aansprakelijk worden gesteld. Van tevoren moet je ook weten welk geslacht je wilt hebben.

Kleurkeuze         

De Cavalier komt voor in vier kleurslagen:

  • Blenheim (rood-wit)
  • Tricolour (zwart-wit met tan-aftekening)
  • Ruby (effen rood)
  • Black and Tan (zwart met tan aftekening)

Voorbereidingen op de komst van de pup

Voordat de pup in huis komt, moet je controleren of je huis wel pup bestendig is. Een Cavaliertje van 8 weken kan tussen of ieder hek dat niet helemaal goed sluit door kruipen. Het beste is om betonnen tegels of ander materiaal met een hard oppervlak op de grond onder het hek te leggen, omdat de pup daar niet onderdoor kan graven. In huis is het van belang dat elektrische draden en andere even gevaarlijke draad kan ernstige gevolgen hebben. De pup heeft natuurlijk ook een slaapplekje nodig. In de eerste weken is een kartonnen doos of plastic mand (met een dekentje erin) een goede oplossing. Een ovale kunststof mand met een bodembreedte van zo’n 50 cm is een goede maat voor een Cavalier. Rieten of stoffen mandjes of zitzakken zullen in het begin stukgebeten worden. Als de pup wat meer manieren heeft geleerd kunnen deze slaapplekken wel gebruikt worden. Een bench biedt de pup een veilige ligplaats en het bespoedigd het proces van zindelijk worden, omdat een hond niet snel zijn eigen nest zal bevuilen. Zij kunnen ook voor op reis gebruikt worden, wat betekend dat je altijd een vertrouwd huis voor je hond bij je hebt. Het is wel verkeerd om de pup gedurende langere periodes in de kooi op te sluiten. Een kooi mag nooit gebruikt worden als straf. De pup moet altijd weer graag terug willen in zijn kooi. Een puppyren (gekocht of zelfgemaakt) is ook erg nuttig. Als je geen tijd hebt om op de hond te letten kan hij in deze kleinere ruimte gezet worden, waar hij geen kwaad kan. Je moet natuurlijk ook een etens- en drinkbak hebben. Een zware bak die niet opgetild en rondgedragen kan worden door de pup zijn aan te raden. Voor een drinkbak kan ook gebruik gemaakt worden van een aardewerken spaniel bak. Deze bakken lopen naar boven toe smal af, waardoor de oren tijdens het drinken niet in het water kunnen hangen. Een puppy heeft ook al een riempje en een halsband nodig. Het beste kan begonnen worden met een zacht halsbandje dat makkelijk wijder gemaakt kan worden. De riem kan van zowel leer als nylon zijn. Het is aan te raden om aan de halsband een kokertje te bevestigen met de adresgegevens, ook al is de hond gechipt. Mocht de puppy verdwaald zijn en iemand vindt hem, dan kan deze persoon meteen de adresgegevens achterhalen, zonder eerst naar een dierenarts of asiel te moeten.