Pup informatie 'Engelse Staffordshire Bull Terrier'

Wat u moet weten, voordat u een Engelse Staffordshire Bull Terrier aanschaft. Belangrijker nog dan het ras (de genetische aanleg) voor de vorming van het karakter zijn de omstandigheden waaronder de hond als jonge pup opgroeit. De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen! Uit recent onderzoek blijkt dat de leeftijd tussen 4 en 7 weken oud de meest belangrijke weken zijn als het gaat om socialisatie. Iedere verstreken week kan niet meer worden overgedaan. Daarom is (juist) ook een goede socialisatie tijdens de weken die de pup nog bij de fokker doorbrengt van zeer groot belang. De hondjes hebben meestal geen stamboom en zijn mede daarom meestal relatief goedkoop. Echter, in dit geval is goedkoop bijna altijd een miskoop. De informatie die zo’n puppiecentrum of tussenhandelaar geeft is vaak misleidend! Zo wordt soms beweerd dat de puppy’s afkomstig zijn van particuliere gelegenheidsfokkers, die niet alle puppies zelf konden verkopen. De werkelijkheid is vaak dat alle pups die in zo’n centrum te koop zijn, gefokt zijn met als doel verkoop via het puppiecentrum! Het puppiecentrum maakt op die manier deel uit van een grootschalige hondenhandel. Geld staat daarbij voorop en werkelijke zorg en liefde voor de opgroeiende puppy’s is vaak niet aan de orde is. Zelfs al treft u een puppiecentrum waarvan u denkt dat er geen sprake is van louche handel; wanneer niet 100% zeker is waar en hoe de puppy’s zijn opgegroeid, koopt u dan daar geen puppy!

Ophalen van de pups

Wanneer je de keuze hebt gemaakt kunt u de pup tussen de 7e en 10e week ophalen. Van de fokker moet je dan ontvangen:

– Het vaccinatieboekje.

– Een volledig ingevuld Formulier voor Veterinair onderzoek, dat ook ter kennisname door jezelf ondertekend dient te worden (na een bepaalde periode verliest dit formulier zijn geldigheid).

– Een voedingsadvies plus voer voor de eerste dagen.

– De stamboom krijgt de fokker pas later van de Raad van Beheer. Het duurt dus even voordat je die opgestuurd krijgt.

– Het beste kan de pup in de morgen opgehaald worden. Hij heeft dan nog de hele dag om in zijn nieuwe huis te wennen.

 

Het is ook verstandig dat je, zeker in de eerste dagen, veel tijd voor de pup hebt. Over het algemeen zal de pup met de auto naar zijn nieuwe huis moeten. Zorg ervoor dat er iemand mee gaat die de pup op schoot kan houden. Hou er rekening mee dat er eventuele ongelukjes kunnen gebeuren!